Behandlingsmetoder

Ortopedisk manuell terapi

En legitimerad sjukgymnast använder sina händer i de flesta behandlingssituationer. Med händerna görs en undersökning där jag bedömer exempelvis en leds rörlighet och jag kan också behandla olika delar av djurets skelett, leder och eventuell smärta. I de flesta fall får också djuret med sig övningar att träna hemma.

Akupunktur

Denna behandlingsmetod används både vid behandling av människor och av djur. Akupunktur kan exempelvis användas vid ryggsmärta orsakat av diskbråck men också vid artros och spondylos i ryggen. Även vid muskelspänningar kan akupunktur vara aktuellt.

Laserbehandling

Laserbehandling är en helt smärtfri metod och den används vid många olika problem i djurets rörelseapparat. Vid laserbehandling väljer jag pulsationsfrekvens på ljuset utifrån problem. Olika frekvenser används exempelvis vid akut skada respektive besvär som varat en tid. Med lasern kan akupunkturpunkter också behandlas och då vara ett alternativ till akupunktur med nålar.

Mjukdelsbehandling/massage

Många hundar mår bra av mjukdelsbehandling/massage. En hårt arbetande hund kan få spända muskler precis som vi människor. En hund som råkat ut för en skada ändrar ofta rörelsemönster och hur den belastar sina ben vilket också ofta leder till muskelspänningar. Här kan massagen hjälpa hunden att slappna av och öka blodgenomförseln i vävnaden. Behandlingsmetoden kan också ha god effekt hos oroliga individer som är spända i muskulaturen på grund av sin stress.

Water treadmill – ”vattentrask”

Water treadmill är mycket användbart både i rehabiliteringssyfte och i ren friskträning. Löpbandet kan regleras i hastighet och även vattendjupet regleras utifrån individen och syftet. Högre vattendjup kan ge både mer hjälp och stöd till djuret men också mer motstånd beroende på djup och hastighet. Under perioden höst-vår när vi inte simmar våra hundar ute så är det ett utmärkt komplement till annan träning för att öka styrka och kondition.

Individanpassat träningsprogram

För att uppnå så positivt resultat som möjligt för djuret så krävs oftast att djuret tränar och gör olika övningar som anpassas individuellt. Det kan handla om att öka rörligheten hos individen eller öka styrkan i muskulaturen. På mottagningen kan ditt djur träna med olika redskap som bollar, hinderbana, löpband eller vibrationsplatå. Se under fliken Hundgym. Många gånger får ditt djur med sig övningar som ni kan göra hemma och ute på promenader.